Recension : Inte av denna världen

2021-03-12

Yaa Gyasi debuterade 2016 med Vända Hem. Ett storslaget mästerverk till familjeepos som skildrar hur slavhandel och kolonialism dikterat livet för generationer. I sin andra roman fokuserar Gyasi istället på en enda familj. Giftys föräldrar är emigranter från Ghana. I bokens nu forskar hon i neurovetenskap i ett försök att lösa depressionens och beroendets gåta. Motivationen är personlig, brodern dog efter missbruk av smärtstillande medel varpå modern har förlorat sig i djup själslig svärta. En berättelse om en familj i spillror. Samtidigt, en berättelse om ett USA av idag.

Vi förljer Gifty i två tidsplan, nuet och barndomen, sammanflätade av den brygga som är moderns depression, skildrat genom huvudpersonens strikta och lite aviga blick. Debutens teman känns igen: Identitet, rasism, tillhörighet, utanförskap. Men boken lyfter också det mysterium som är tillvarons, och som vare sig barndomens religiositet eller vuxenhetens vetenskap helt kan förklara. Det som inte är av denna världen.

Yaa Gyasi håller skickligt läsaren i ett nära thrillerliknande sträckläsningsgrepp, trots att vi här befinner oss långt ifrån underhållningslitteraturen. Det är nästan obegripligt hur en så bråddjup och svindlande läsning kan flyta så smidigt. Och även om Inte av denna världen kanske inte slår fullt lika hårt som Vända hem är boken en lugnande bekräftelse på att debuten var långt ifrån någon lyckträff. Få författare når den här nivån ens när de är som bäst.


 

Texten finns även publicerad i bif #1-2021

Kommentarer

Populära inlägg