Recension: Tre Kvinnor

2019-11-23

Vad säger vår lust och längtan om oss? Om världen vi lever i? Vilka är dess uttryck, förutsättningar och begränsningar i en patriarkal kultur? Kring det spinner Lisa Taddeos sprängstoffsdebut Tre kvinnor. Ja, det går att göra sprängstoff av detta urgamla. Sällan har jag läst så ärligt och berörande om begärets alla skiftningar.

Maggie har ett hemligt förhållande med sin high school-lärare. Lina längtar så desperat efter att bli kysst att hon inleder en otrohetsaffär. Sloanes man vill se på när hon har sex med andra män. I åtta år har journalisten Lisa Taddeo levt med och lyssnat till dessa kvinnor. Resultatet är ett unikt och utforskande reportage som rör sig mellan jublande lust och djupt förtryck.

Kvinnornas röster höjer sig klara och tydliga, med pulsen bultande från boksidorna. Ibland är det nästan outhärdligt, omöjligt att värja sig när berättelserna slår över i destruktiv svärta.

Men texten är också upplyftande, med sällsynt klar och ärlig blick på begärets mekanismer. Om vi talar om det som verkligen är - är det då inte ett första steg mot ett sannare sexuellt uttryck? Det får mig att ana hur en annan verklighet skulle kunna se ut. En verklighet jag vill leva och längta i.


Texten finns även publicerad i bif nr 3-2019

Läs en fin intervju med författaren här.

Kommentarer

Populära inlägg