Recension : Allt jag fått lära mig

2019-06-10

Bokens originaltitel är Educated. Så vad innebär det egentligen att vara utbildad? Och vad händer om den utbildning, och om den världsbild vi får genom familjen, är en helt annan det resten av världen tar för sanning?

Idéhistorikern Tara Westover växer upp i en mormonfamilj, avskärmad från samhället. Den paranoide faderns idéer styr deras liv. Istället för att gå i skolan får barnen arbeta på hans skrotupplag och förbereda sig för apokalypsen. Det är en uppväxt av våld och blind tro, inte så mycket på Gud som på faderns egna idéer och världsuppfattning. Först när en av bröderna bryter sig loss öppnas Taras ögon mot en annan värld. Som som 17-åring sätter hon för första gången foten i ett klassrum.

Allt jag fått lära mig är en ärlig och annorlunda berättelse om kärlek, lojalitet, lärdom, förtryck, våld och psykisk sjukdom. Om kunskapens makt. Om att resa sig och läka. Om att förlåta utan att själv bli förlåten. Det är djupt skakande läsning. Stundtals näst intill outhärdlig. För den här berättelsen är sann. Det är helt obegripligt. Ändå är Westovers röst klar och balanserad. Det lyfter boken ur mängden misärskildringar och placerar den istället i facket Strålande Litteratur.



Texten finns också publicerad i bif nr 2-2019

Kommentarer

Populära inlägg