Ett helt liv

2019-06-06

Mitt eget exemplar av Ett Helt Liv, välläst som alla mina böcker.

Europa – det är väl Paris, Berlin, Rom, London? Nja, mitt boktips landar långt ifrån någon av dessa metropoler. Istället: Det österrikiska alplandskap som utgör fonden för Robert Seethalers lysande kortroman Ett helt liv.

Fyra år gammal kommer föräldralöse Andreas Egger till dalen. Här ska han, sånär som på några år, komma att tillbringa sitt liv. Ett liv som är hårt, men samtidigt, i all sin enkelhet, märkvärdigt storslaget. Runt Andreas förändras världen, moderniteten gör entré. Ändå blir han förunderligt trogen sin egen livshållning.

Vad är det att leva ett helt liv? Ja, svaret att det inte bara handlar om antalet år är väl självklart. Men sällan skildras ett liv levt till fullo som på dessa sidor. En resa, inte främst till en plats, även om naturen här är en alldeles egen aktör, utan till den stillsamma existensens kärna.

(Texten har även publicerats i bif nr 2-2019 som en del av artikeln Att läsa sig jorden runt. Tyckte att det passade fint att vidga sig lite utanför landets gränser så här på nationaldagen.)


Kommentarer

Populära inlägg