In lust we trust

2019-01-27

My need for music is very similar to my need for dreaming. And it's also very similar to my sexual urges. I need music. I can't live without it.

Amos Oz. Vad världen kommer att sakna din kloka och humanistiska röst. Hoppingivande i en tid där eftertänksamhet och strävan efter förståelse framstår som bristvara. En berättelse om kärlek och mörker är en av mitt livs verkligt stora läsupplevelser. Hur man botar en fanatiker borde vara obligatorisk läsning. För alla.

Men litterär och politisk gärning till trots, det är citatet ovan jag fastnar för när jag lyssnar på senaste avsnittet av Lundströms Bokradio. Kanske för att det sätter fingret på lustens mekanism. Hur olika uttryck kan svara mot samma inre längtan. Föda samma känsla. Gränsöverskridande, utforskande, livsnödvändig. Det är sinnesupplösningen. Igen och igen.

Så mycket mer att lyssna på i Marie Lundströms fina intervju. Bland annat om nyfikenhetens nödvändighet för empatin. Och om hur avhumanisering börjar i språket. Något att begrunda såhär på förintelsens minnesdag. Och alla andra dagar. Lyssna här.

Amos Oz 1979. Foto: Herman Chanania.

Kommentarer

Populära inlägg